För att få köra terrängskoter (=snöskoter och terränghjuling) har det tidigare krävts körkort eller traktorkort. Från och med den 1 januari 2000 gäller nya regler: För att få köra terrängskoter krävs förarbevis för terrängskoter eller innehav av körkort eller traktorkort som är utfärdat före 1 januari 2000.

 

Har du ett körkort eller traktorkort som är utfärdat efter 1 januari 2000 och vill köra terrängskoter, krävs alltså ett förarbevis för terrängskoter.
Observera att detta gäller alltså även om du haft körkortet indraget under en kortare period, ex. vis 2 månader. För när du då har fått tillbaka ditt körkort så har du även fått ett nytt utfärdande datum, dvs. samma datum som du fick igen körkortet. Är detta datum senare än 1999-12-31 så behöver du alltså ett förarbevis för att få framföra snöskoter.
Detta gäller dock inte vid förnyelse av ett gammalt körkort, för då tar du med dig dina behörigheter.

 

Övergångsbestämmelsen säger att man ej behöver Förarbevis för att framföra snöskoter om man har ett Körkort eller Traktorkort som är utfärdat före 2000-01-01. Med andra ord personer som tagit Körkort eller Traktorkort före 2000-01-01 behöver enligt förslaget ej det obligatoriska Förarbeviset för att köra skoter.

 

Men du som tar Körkort efter detta ”magiska” datum, måste även ta det obligatoriska Förarbeviset för att få köra snöskoter. Och för dig som har åldern inne (16år) för att köra skoter men ej har Körkort eller Traktorkort så räcker det med det obligatoriska Förarbeviset från och med 2000-01-01 för att få köra skoter.

Mer information finna att få om du tar kontakt med Studieförbundet Vuxenskolan 0935-132 40

 

Undantag vid skotersafari.
Vissa undantag gäller vid s.k. skotersafari. Du som har körkort eller traktorkort (det har ingen betydelse när det är utfärdat) och är minst 16 år får köra terrängskoter om du ingår i en grupp på högst tio personer. Förutsättningarna är att körningen sker inom turistnäringen, att det finns en ledare som har förarbevis och att man kör en sträcka som ledaren har bestämt i förväg.